JOB-lezing 28 februari: 'Spoedmaatregelen inzake de fiscale eenheid Vpb en de HvJ uitspraak van (komende) 22 februari 2018'

woensdag 28 februari 2018
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
drs. M.J.A.M. (Michael) van Gijlswijk
Tijdsduur: 
Aanvang lezing: 19.15 uur (ontvangst met koffie/thee en broodjes vanaf 18.30 uur). Na afloop borrel. Einde ca 21.30 uur
Locatie: 
Meijburg & Co, Laan van Langerhuize 9, 1186 DS Amstelveen
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Op woensdag 28 februari 2018 organiseert de Commissie Vaktechniek in Amsterdam de lezing 'Spoedmaatregelen inzake de fiscale eenheid Vpb en de HvJ uitspraak van (komende) 22 februari 2018'.

Inleider is drs. M.J.A.M. (Michael) van Gijlswijk. Van Gijlswijk is partner bij KPMG Meijburg & Co en maakt daarnaast, o.a., onderdeel uit van de Commissie Wetsvoorstellen van de NOB. In zijn dagelijkse praktijk ligt zijn focus op de fiscale eenheid, vastgoed en bedrijfsopvolgsregelingen. Namens de Commissie Wetsvoorstellen is Van Gijlswijk actief betrokken geweest bij het commentaar op de aangekondigde spoedmaatregelen inzake de fiscale eenheid Vpb.
 
Op 25 oktober 2017 heeft de A-G van het HvJ een belangrijke conclusie uitgebracht in twee Nederlandse zaken die bij het HvJ aanhangig zijn. Het gaat hierbij -kort gezegd- om de vraag of Nederlandse entiteiten met een EU-dochter gebruik kunnen maken van voordelige elementen van het Nederlandse fiscale eenheidsregime. Mede op basis van het bekende Groupe Steria arrest heeft de A-G geconcludeerd dat sommige voordelen van het fiscale eenheidsregime ook in grensoverschrijdende situaties moeten worden toegekend. Dit is de zogenoemde "per-elementsbenadering". Naar aanleiding van deze conclusie van de A-G heeft het ministerie van Financiën spoedreparatiemaatregelen aangekondigd die terugwerkende kracht hebben tot 25 oktober 2017 indien het HvJ de conclusie volgt. Op basis van deze spoedmaatregelen zal de fiscale eenheid voor een aantal regelingen worden genegeerd. Dit leidt tot een versobering van het regime dat verstrekkende gevolgen kan hebben voor binnenlandse fiscale eenheden en complexe vraagstukken.
 
Tijdens de lezing zal Van Gijlswijk allereerst, mede gelet op zijn rol binnen de Commissie Wetsvoorstellen, ingaan op het proces vanaf 25 oktober 2017. Daarnaast zal uiteraard stil worden gestaan bij de uitspraak van het HvJ, die volgens de agenda op 22 februari a.s. wordt gepubliceerd. Tijdens de lezing zal op deze uitspraak en de spoedmaatregel worden ingegaan. Misschien is er ten tijde van de lezing zelfs al een wetsvoorstel. Iedere adviseur die fiscale eenheden in zijn praktijk tegenkomt mag deze lezing dus niet missen!

Aanmelden kan via je Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina.

Na de lezing is er gelegenheid om te borrelen.
 
De locatie is uitstekend bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Je kunt parkeren in de parkeergarage onder het gebouw.