ONLINE JOB-lezing ‘Nieuwe btw e-commerceregels per 1 juli 2021’ op 28 januari 2021

donderdag 28 januari 2021
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
prof. mr. dr. M.M.W.D. (Madeleine) Merkx
Tijdsduur: 
19.00 uur (ontvangst uit virtuele wachtruimte 18:45 uur) – 20:15 uur)
Locatie: 
Online
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Op donderdag 28 januari 2021 organiseert de Commissie Vaktechniek de online JOB-lezing: ‘Nieuwe btw e-commerceregels per 1 juli 2021’.

Door COVID-19 is de inwerkingtreding van de nieuwe btw e-commerceregels uitgesteld, maar per 1 juli 2021 gaat het echt gebeuren. Per die datum wijzigen de huidige btw e-commerceregels, wat ingrijpende gevolgen heeft voor de btw-behandeling van internationale verkopen van goederen en diensten aan particulieren in de Europese Unie.

In deze JOB-lezing wordt aandacht besteed aan de nieuwe btw e-commerceregels en de impact ervan voor de praktijk. Aan bod komen de wijzigingen voor zowel de verkopen van goederen binnen de EU als voor de verkopen van goederen afkomstig van buiten de EU. Per 1 juli 2021 worden ook vereenvoudigingen voor het doen van btw-aangifte ingevoerd. Aan deze vereenvoudigingen en wie daarvan in welke situatie gebruik kan maken, wordt aandacht besteed tijdens de lezing. De nieuwe regels hebben ook gevolgen voor platforms en ondernemers die via platforms handelen. Platforms gaan namelijk per 1 juli 2021 een belangrijke rol spelen binnen de nieuwe regels, aangezien zij in sommige situaties worden geacht de goederen te leveren aan de consument in plaats van de daadwerkelijke leverancier. Ook moeten zij een boekhouding voeren van transacties waarbij zij een faciliterende rol spelen.

De online JOB-lezing wordt verzorgd door prof. mr. dr. Madeleine Merkx. Madeleine Merkx is als professor/bijzonder hoogleraar Indirecte Belastingen verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is Madeleine Merkx als partner werkzaam bij het Bureau Vaktechniek van BDO alwaar zij de btw-adviespraktijk ondersteunt. Tot slot zit Madeleine Merkx in de redactie van Maandblad Belastingbeschouwingen (MBB) en FED en is zij vaste medewerker van Weekblad Fiscaal Recht (WFR), BNB, BTW-bulletin en Taxvisions. Derhalve publiceert zij regelmatig nationale en internationale artikelen op het gebied van de omzetbelasting en treedt zij regelmatig op als spreker bij nationale en internationale congressen, seminars, cursussen en dergelijke.

Locatie
Door de COVID-19 maatregelen zal de JOB-lezing niet op locatie worden gehouden, maar online.

Aanmelden
De lezing is enkel bedoeld voor JOB-leden. Aanmelden kan via uw Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina. 

Platform
Deze lezing wordt aangeboden in MS TEAMS. Deelnemers ontvangen een week voor aanvang de lezing een inloglink.