U bent hier

Vijf vragen aan Susan Raaijmakers over het NOB-Jaarcongres

13 mei 2022

Op 30 juni organiseren we het NOB- jaarcongres. Het thema is ‘ESG in de fiscaliteit’. Vijf vragen aan Susan Raaijmakers, voorzitter van de jaarcongrescommissie, over het NOB-Jaarcongres en waarom leden dit congres niet mogen missen.

 

Hoe ziet het NOB-Jaarcongres er dit jaar uit?
We beginnen traditioneel met de jaarrede van onze voorzitter, Niels Boef. Vervolgens spreekt staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij onze leden toe via een videoboodschap. Ook hebben we weer de debatwedstrijd. In de Beroepsopleiding Belastingadviseurs worden jaarlijks de vier beste debaters geselecteerd, die tijdens het congres gaan strijden wie zich de beste debater van het jaar mag noemen. Het thema van het congres is dit jaar ‘ESG in de fiscaliteit’. Dagvoorzitter Froukje Jansen, presentator, journalist en programmamaker, gaat deze middag in gesprek met een aantal gasten over dit thema.

Waarom juist dit thema?
We zien dat bedrijven steeds meer rekening houden met Environmental, Social and Governance (‘ESG’)-standaarden. Zij ontwikkelen daar ook visie en beleid op. Ook het fiscale beleid van bedrijven wordt steeds vaker beoordeeld aan de hand van ESG-standaarden. Reden om daar dieper op in te gaan. We schetsen de context en de achtergrond van ESG en wat ESG voor de fiscalist betekent.

Hoe is het congres te volgen?
Dit jaar kunnen we gelukkig onze leden weer fysiek ontmoeten in het Beatrix Theater te Utrecht. Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit om onze deelnemers weer live te kunnen ontmoeten.

Aspirant-leden zijn verplicht het NOB-Jaarcongres bij te wonen? Waarom is dat?
Aspirant-leden zijn inderdaad verplicht om één keer gedurende hun aspirant-lidmaatschap het congres bij te wonen. Dat doen we zodat ze op een andere manier kennis kunnen maken met de NOB als vereniging en ze te laten ervaren hoe leuk en interessant ons congres is. Ook is het een uitgelezen kans om te netwerken en elkaar informeel, tijdens de afsluitende borrel, te spreken.

Waarom mag je dit congres als NOB-lid niet missen?
We zijn er dit jaar weer in geslaagd als jaarcongrescommissie een zeer actueel thema aan te snijden met aansprekende en inspirerende sprekers. Toen we aan de slag gingen met dit thema, merkten we dat niet iedereen echt goed weet wat het inhoudt en waar het voor staat. Via het congres willen we daar verandering in brengen en een doorkijk geven wat het in de praktijk voor onze leden betekent. Inmiddels hebben al ruim 450 leden zich ingeschreven terwijl we de officiële uitnodiging nog moeten versturen. Ik hoop van harte, mede namens de gehele jaarcongrescommissie, dat we jou mogen begroeten in het Beatrix Theater. Aanmelden kan eenvoudig via deze link.