Fiscaal beleid voor duurzaamheid, energie en klimaat
Discussiebijdrage sectie sustainability
Duurzame ontwikkeling en de energietransitie vormen grote uitdagingen én kansen voor Nederland in de komende jaren. Om een toekomstbestendige economie en leefomgeving te realiseren, zijn gerichte keuzes noodzakelijk, waarbij fiscaal beleid ter ondersteuning kan worden ingezet. We willen beleidsmakers ondersteunen bij het maken van die keuzes door ons perspectief te delen op fiscaal beleid voor duurzaamheid, energie en klimaat, met oog voor een gezond en innovatie bevorderend vestigings- en ondernemersklimaat.
De energietransitie vraagt om een integrale aanpak waarin langetermijnvisie, betaalbaarheid en Europees denken hand in hand gaan. Alleen zo kan Nederland de uitdagingen van de komende jaren omzetten in kansen voor duurzame groei en innovatie.
Aanbevelingen
De complexiteit van de transitie vraagt om een betrouwbare overheid die consistent en stabiel beleid voert, met oog voor de lange termijn. Het is essentieel dat beleid wordt gedragen door een heldere, solide langetermijnvisie, waarin strategische perspectieven en een voorspelbaar pad centraal staan. Zo ontstaat het vertrouwen dat nodig is voor langetermijninvesteringen en innovatie, wat belangrijke pijlers zijn voor bijvoorbeeld de maatwerkafspraken. In de basis zien wij de aanpak met gerichte maatwerkafspraken als een verstandige aanpak, maar daar zijn wel belangrijke randvoorwaarden voor nodig (zoals de beschikbare infrastructuur en netaansluitingen, beschikbare groene stroom, beschikbare arbeidscapaciteit, etc.) die het benodigde handelingsperspectief bieden.
De betaalbaarheid en haalbaarheid van beleid is relevant. Ook hiervoor is het inzetten op innovatie naar ons idee van groot belang om voldoende toekomstig verdienvermogen voor Nederland te creëren. Met deze aanpak kan Nederland niet alleen de uitdagingen en risico’s van de energietransitie beheersen, maar ook de kansen grijpen die een duurzame en concurrerende economie biedt.
Het is belangrijk de internationale context mee te nemen en waar mogelijk een gelijk speelveld te realiseren. Vooral de samenwerking binnen de EU is daarbij van belang, omdat daarmee effectiever en doeltreffender beleid kan worden ontwikkeld.