Touria El Ouardi – nieuwe voorzitter sectie Loonbelasting en Sociale Verzekeringen

In dit interview maken we kennis met Touria El Ouardi, de nieuwe voorzitter van de sectie Loonbelasting en Sociale Verzekeringen. Van gemeentebelastingen tot grensoverschrijdende arbeid, en van werken bij een groot advieskantoor tot een rol bij Bureau Vaktechniek van BDO – haar pad is allesbehalve standaard. Met die rijke achtergrond en motivatie zet zij zich nu in om het vakgebied loonheffingen binnen de fiscale wereld meer op de kaart te zetten.

Kun je iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond en hoe ben je in het vakgebied loonbelastingen terechtgekomen?


Mijn carrièrepad is allesbehalve gepland geweest. Tijdens mijn studie Nederlands recht en Fiscaal recht kreeg ik te maken met ingrijpende persoonlijke omstandigheden. Mijn moeder werd ziek, waardoor ik de zorg voor haar en mijn zusjes op mij nam. Met veel hulp van medestudenten, die hun aantekeningen met mij deelden, kon ik toch mijn tentamens maken en afstuderen. Hoe ik dat heb kunnen combineren is, laten we zeggen, een Godswonder (Alhamdulillah, Dank aan God).

Na mijn studie begon ik bij een gemeente, waar ik mij bezighield met de formeelrechtelijke kant van gemeentelijke belastingen, op de afdeling bezwaar en beroep en invordering. Hoewel dit een prima startfunctie was, zocht ik meer uitdaging. Via een gesprek met Robert van der Jagt van Meijburg & Co ontdekte ik mijn interesse in loonheffingen en fiscale aspecten rondom grensoverschrijdende arbeid. Dat leidde tot een overstap naar de afdeling People Services van Meijburg & Co, waar ik me richtte op loonheffingen, zowel nationaal als internationaal.

Die overstap was een grote stap – van gemeentebelastingen naar een groot advieskantoor – maar ik heb er ruim 7 jaar met veel plezier gewerkt. Tijdens die periode merkte ik dat ik een sterke interesse heb in de vaktechniek en graag op zoek ga naar het ‘waarom’ achter vraagstukken.

Op een gegeven moment gebeurde er opnieuw iets ingrijpends in mijn leven: mijn zus overleed plotseling. Dat moment bracht me tot het besef dat ik vooral dingen wilde doen die ik écht leuk vond en het liefst iets met een maatschappelijke bijdrage. Naast mijn werk bij Meijburg & Co was ik inmiddels ook docent aan de UvA geworden, en ik realiseerde me dat ik vaktechniek en kennisoverdracht wilde combineren in mijn werk. Zo ben ik uiteindelijk bij Bureau Vaktechniek van BDO terechtgekomen, waar ik die passie kan combineren.

Mijn pad naar het vakgebied loonheffingen is dus niet standaard geweest, maar gevormd door persoonlijke ervaringen en een zoektocht naar wat mij drijft. En ondanks de uitdagingen heb ik mijn weg gevonden in een vakgebied dat goed bij me aansluit, Alhamdulillah.

Ik maak me zorgen over de toenemende complexiteit van wet- en regelgeving en de administratieve lasten die dit met zich meebrengt voor werkgevers

Wat motiveerde je om voorzitter te worden van deze sectie? Wat zijn jouw ambities als voorzitter van deze sectie?

Mijn motivatie voor deze rol komt voort uit mijn interesse in het vakgebied loonheffingen en de uitdagingen die het biedt, zowel vaktechnisch als op het gebied van kennisoverdracht. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan het opleiden van belastingadviseurs op dit terrein, omdat dit onderwerp soms nog wat onderbelicht is binnen de fiscale wereld. Het lijkt me waardevol om samen met anderen het vakgebied sterker neer te zetten en meer aandacht te geven binnen ons werkveld. Als voorzitter zie ik het als mijn rol om een coördinerende bijdrage te leveren. Ik wil helpen bij het creëren van een platform waar leden kennis en ervaringen kunnen delen en samen kunnen werken aan oplossingen voor complexe vraagstukken. Daarnaast hoop ik dat de sectie een waardevolle bijdrage kan leveren aan het maatschappelijke en politieke thema’s rondom loonheffingen.. Politieke sensitiviteit is daarbij een belangrijk aspect, en ik zie dit als een kans om mijn vaardigheden op dit punt verder te ontwikkelen. Mijn ambitie is om samen met de andere leden de sectie verder te versterken en de rol van loonheffingen binnen ons vakgebied meer zichtbaar te maken

Welke actuele ontwikkelingen binnen de loonbelasting verdienen volgens jou extra aandacht? Zijn er beleidswijzigingen of wetsvoorstellen waar je je zorgen over maakt of juist kansen in ziet?

Een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen de loonheffingen is het aanhoudende ZZP-dossier. Dit onderwerp zorgt nog altijd voor veel onduidelijkheid bij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Het is naar mijn mening hoog tijd om tot een structurele oplossing te komen, want de voortdurende discussies dragen niet bij aan duidelijkheid. Misschien is nieuwe wetgeving niet eens nodig en biedt recente jurisprudentie al voldoende handvatten. Wat mij betreft is het belangrijk om dit dossier nu af te ronden.

Daarnaast maak ik me zorgen over de toenemende complexiteit van wet- en regelgeving en de administratieve lasten die dit met zich meebrengt voor werkgevers. Het wordt steeds ingewikkelder om aan alle verplichtingen te voldoen. De uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving op dit terrein verdient dan ook meer aandacht.

Ook grensoverschrijdende arbeid vraagt naar mijn mening meer aandacht. Digitalisering en hybride werkvormen zorgen ervoor dat steeds meer werknemers internationaal actief zijn, wat leidt tot complexe fiscale en sociale zekerheidsvraagstukken.

Kortom, ik zie zowel uitdagingen als kansen om vanuit de sectie een waardevolle bijdrage te leveren aan deze ontwikkelingen.

Hoe zou de sectie kunnen bijdragen aan het maatschappelijke debat op dit terrein? Zijn er thema’s waar je de komende tijd extra op wilt inzetten?

De sectie kan een belangrijke rol spelen in het maatschappelijke debat door gerichte publicaties, bijvoorbeeld via blogs. Ik ben nu bijvoorbeeld vanuit de Commissie Knelpunten bezig met het schrijven van een blog over een actueel knelpunt dat voor een categorie van belang is om de aangifte inkomstenbelasting te kunnen invullen. Het onderwerp betreft de toepassing van de voorkomingstechniek in belastingverdragen bij bestuurdersbeloningen. 

Daarnaast draagt de sectie bij door actief deel te nemen aan consultaties en het organiseren van PE-cursussen waarin actuele thema’s aan bod komen. Zo hebben we in 2024 een cursus georganiseerd over de gepubliceerde kennisgroepstandpunten op het terrein van de loonheffingen, waarbij ook de Belastingdienst een waardevolle bijdrage heeft geleverd.

Wat kunnen leden verwachten van de sectie de komende tijd (bijv. publicaties, events, PE-cursussen)?

Eind vorig jaar hebben we een aantal thema’s besproken waar wij mogelijk mee aan de slag gaan. Zo hebben we besproken dat een bijdrage zal worden geleverd aan de jaarlijkse themadag voor bedrijfsfiscalisten, met als onderwerp ‘Navigeren in de complexe wereld van global mobility’. Deze sessie is onlangs verzorgd door Niek Schipper (Vialto) en Daan Hajer (Vialto). Daarnaast overwegen wij een PE-cursus te organiseren over het thema ‘Fusies en overnames vanuit LH-perspectief’ en mogelijk nog een PE-cursus ‘Actualiteiten Loonheffingen’.  20 mei a.s. komen wij weer bijeen om te bespreken welke activiteiten en onderwerpen we de komende tijd concreet gaan oppakken.

Het laatste nieuws