Vijf vragen aan Abdel Harrachi over de Regiobijeenkomsten van de Belastingdienst

Op 10 september vond in Amsterdam de eerste van tien regiobijeenkomsten van de Belastingdienst plaats voor leden van de NOB en het RB. Deze bijeenkomsten hebben als doel de samenwerking en communicatie tussen de Belastingdienst en belastingadviseurs te verbeteren en het wederzijds vertrouwen te vergroten. Door elkaar beter te leren kennen, hoopt de Belastingdienst een constructievere relatie met fiscalisten op te bouwen.

Abdel Harrachi

Abdel Harrachi, fiscalist bij Borrie Belastingadviseurs, was aanwezig bij deze eerste bijeenkomst. Vijf vragen aan hem hoe hij deze bijeenkomst heeft ervaren, hoe de opzet van de bijeenkomst bijdraagt aan het versterken van de samenwerking tussen de Belastingdienst en fiscalisten en waarom het belangrijk is dat andere leden van de NOB een van deze bijeenkomsten bij zouden moeten wonen.

Hoe ervoer je de opzet van de bijeenkomst en vond je dat de doelen – zoals vertrouwen en samenwerking versterken – werden bereikt?

Ik vond de opzet van de bijeenkomst goed. Het voelde laagdrempelig en intiem, wat ik prettig vond. Ik had eigenlijk verwacht dat het wat massaler zou zijn, maar deze opzet zorgde ervoor dat mensen eerder geneigd waren om te reageren en deel te nemen aan de discussies. Dat merkte je ook aan de dynamiek in de groep. Er was veel interactie vanuit de deelnemers.

Het inleidende stuk was ook goed opgezet. Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken bij het Register Belastingadviseurs (RB) gaf uitleg over zijn organisatie en Alexandra Piksen, directeur juridische zaken bij de NOB deed de introductie namens de NOB. En we kregen een algemene inleiding over de Belastingdienst en hoe ze werken en bijvoorbeeld waarom zij zaken escaleren naar een hogere ambtenaar. Hierdoor kregen we een inkijkje in hoe de Belastingdienst functioneert en ik denk dat veel collega’s, net als ik, daar niet volledig van op de hoogte waren. Dat zorgde in ieder geval bij mij voor meer begrip over wat er binnen de Belastingdienst gebeurt.

Welke onderwerpen of discussies tijdens de bijeenkomst spraken jou het meest aan, en waarom?

Wat me echt aansprak, was de discussie rondom de fiscale kwalificatie van een stuk grond. Eén van de casussen ging hierover en het was interessant om de denkwijze van de inspecteur te volgen. Er werd bijvoorbeeld besproken hoe de Belastingdienst omgaat met verzoeken om een waarneming ter plaatse te doen. De inspecteur was daar heel open over en liet zien hoe beslissingen worden genomen op basis van foto’s en andere informatie.

Het was waardevol om mee te denken vanuit hun perspectief en te horen waarom ze bepaalde dingen wel of niet doen. Op die manier krijg je inzicht in de beweegredenen van de inspecteurs en zorgt vervolgens voor meer begrip van beide kanten.

In hoeverre denk je dat deze regiobijeenkomsten bijdragen aan een betere communicatie en samenwerking tussen de Belastingdienst en de betrokken partijen?

Ik denk dat deze bijeenkomsten zeker bijdragen aan een betere communicatie en samenwerking. Ze maken de Belastingdienst toegankelijker en zichtbaarder. Je leert de mensen achter de Belastingdienst kennen en dat maakt het makkelijker om vragen te stellen en samen te werken. Er was ook veel ruimte om vragen te stellen en de inspecteurs stonden open voor allerlei discussies zonder meteen een ‘officiële’ houding aan te nemen.

Het feit dat je direct met inspecteurs in gesprek kon gaan over casussen en situaties uit de praktijk maakte het heel waardevol. Het voelt minder formeel en er is meer ruimte voor dialoog.

Had je het gevoel dat er voldoende ruimte was om ideeën en zorgen te delen? Hoe werd er volgens jou geluisterd en gereageerd op de input van de deelnemers?

Ja, ik had zeker het gevoel dat er voldoende ruimte was om ideeën en zorgen te delen. De inspecteurs stonden open voor vragen en suggesties, en er werd ook echt naar geluisterd. Het was fijn om te zien dat er direct actie werd ondernomen op zaken die werden aangekaart. Zo kwam bijvoorbeeld de telefonische bereikbaarheid van de Belastingdienst ter sprake. De aanwezige regiodirecteur van de Belastingdienst erkende dat er een probleem is met de telefonische bereikbaarheid. Maar dat ze hier wel op willen schakelen. Dat geeft je het gevoel dat er daadwerkelijk geluisterd wordt en ze er iets mee willen doen om het probleem op te lossen.

Waarom is het volgens jou belangrijk dat onze leden naar deze bijeenkomst gaan? En zou de Belastingdienst dit volgend jaar weer moeten organiseren?

Ik denk dat het voor onze leden heel belangrijk is om naar deze bijeenkomsten te gaan. Het helpt om de Belastingdienst niet meer te zien als een log orgaan dat tegenover ons staat, maar als collega-fiscalisten die binnen dezelfde regels en wetten werken als wij. Er heerst vaak een beeld dat de Belastingdienst vast zit in hun eigen beslissingen, maar dit soort bijeenkomsten laten zien dat er ruimte is voor dialoog en samenwerking.

Ik zou het zeker aanbevelen dat de Belastingdienst dit volgend jaar weer organiseert. Het geeft de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen, waardoor je elkaar sneller opzoekt en tot oplossingen komt in plaats van via formele, tijdrovende procedures. De laagdrempelige opzet helpt enorm en het directe contact maakt het verschil. Dit soort bijeenkomsten dragen volgens mij echt bij aan meer begrip en een betere samenwerking tussen adviseurs en de Belastingdienst.

Ook een regiobijeenkomst van de Belastingdienst bijwonen? Kijk hier waar de komende regiobijeenkomsten gehouden worden.

Regiobijeenkomst Belastingdienst Rotterdam

14
okt
Ridderkerk
14 oktober 15:30 – 18:00

Regiobijeenkomst Belastingdienst Zwolle/Enschede/Almere

5
nov
Zwolle
5 november 15:30 – 18:00

Regiobijeenkomst Belastingdienst Emmen/ Groningen/ Leeuwarden

13
nov
Zwolle
13 november 15:30 – 18:00

Regiobijeenkomst Belastingdienst Maastricht/ Venlo

19
nov
Roermond
19 november 15:30 – 18:00

Regiobijeenkomst Belastingdienst Hoofddorp/ Hoorn

26
nov
Amsterdam
26 november 15:30 – 18:00

Belastingdienst en koepels bouwen aan vertrouwen

Aan relaties moet je blijven werken. Daarom komen medewerkers van de Belastingdienst en leden van de koepelorganisaties NOB en RB van september tot december 2024 samen op 10 regionale bijeenkomsten.

Het laatste nieuws