Vijf  vragen aan Frank Herreveld over de herziene cursus procesvoering

De cursus procesvoering heeft een nieuwe opzet. In de beroepsopleiding is deze cursus ingekort en in de permanente educatie is de cursus ‘Procesvoering voor NOB-leden’ hierop aangepast. Vijf vragen aan Frank Herreveld over de nieuwe opzet van de cursus en wat cursisten kunnen verwachten.

Hoe is deze cursus tot stand gekomen?

Het bestuur van de SOB en de sectie Formeel Belastingrecht hebben besloten om de cursus Procesvoering in de Beroepsopleiding Belastingadviseurs te herzien, omdat ze merkten dat aspirant-leden vaak nog weinig ervaring met procederen hebben. Ook speelde mee dat de vier dagdelen Formeel Recht die binnen de Beroepsopleiding Belastingadviseurs worden aangeboden niet verplicht zijn om te volgen.

Om de basiskennis van deelnemers te versterken, zijn de modules “Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur en de relatie tussen de Awb en AWR”  en de module “Inlichtingenverplichtingen en Bewijslastverdeling” nu verplicht. Deze modules worden op de eerste dag van de cursus “Procesvoering” behandeld. Op de tweede dag ligt de focus op de praktijk: naast theoretische uitleg over ‘Procederen’ leren deelnemers hoe ze effectief een beroepschrift kunnen opstellen. In de middag wordt een zitting nagespeeld, waarbij een raadsheer en een inspecteur aanwezig zijn. Dit biedt de deelnemers de kans om de theorie direct toe te passen in een realistische setting.

De cursus creëert nu met name awareness bij de jonge adviseurs; procederen vangt niet aan als je bij de rechter staat, maar lang daarvoor al – vaak al vóór de bezwaarfase.

Frank Herreveld

Frank Herreveld is advocaat en voormalig belastingadviseur. Hij heeft zich altijd gericht op fiscale rechtsbescherming. Hij begon als inspecteur en werktet bij de afdeling constructiebestrijding van het ministerie van Financiën, het wetenschappelijk bureau bij de Hoge Raad en de advieswereld. Tegenwoordig richt hij zich volledig op de fiscale geschiloplossing.

Nu er binnen de Beroepsopleiding minder aandacht wordt besteed aan het onderwerp ‘Procederen’, vonden het SOB-bestuur en de NOB-sectie Formeel Belastingrecht het belangrijk dat er in het PE-programma meer aandacht voor dit onderwerp komt.  Heel recent is de PE-cursus ‘Procesvoering voor NOB-leden’ gegeven. De animo voor deze cursus was groot. Op basis hiervan en op basis van de feedback van de deelnemers is besloten deze cursus in het voorjaar 2026 opnieuw aan te bieden.

Hier gaan we nog feedback aan toevoegen van een van de deelnemers of enkele citaten uit de evaluatie

Hoe is de cursus nu opgebouwd en welke onderwerpen worden behandeld?

Het is een verdiepende PE-cursus van een hele dag waarin de voorfase, bezwaarfase en procedure centraal staan.

In de eerste helft van de cursus wordt veel tijd besteed aan het voorportaal van de procedure; de  vragenbrieven van de inspecteur en hoe daarmee om te gaan, de bezwaarfase. Daar zien we vaak dat er een enorme onderschatting is van het belang. Tijdens de andere helft van de cursus gaat het over het pure procederen bij de Rechtbank en het Hof. Het is geen cursus cassatie; dat is een vak apart.

Aan de orde komen de volgende onderwerpen: de bezwaarfase van een procedure, conflictbeheersing, procederen vanuit het perspectief van de fiscus, de procedure, procestactieken en do’s en dont’s.

Waarom zouden onze leden aan deze cursus moeten deelnemen?

Er wordt meer geprocedeerd door de Belastingdienst. Daar is echt een professionaliseringsslag gemaakt met onder andere een groep procesdeskundigen. Belastingadviseurs willen beter geëquipeerd zijn om op hoog niveau te procederen. Dat geldt zowel voor advocaten als adviseurs. Veel adviseurs onderschatten de bezwaarprocedure en procederen te weinig om strategisch en tactisch goed te kunnen optreden. De bezwaarprocedure is juist een mogelijkheid om in overleg te komen met de Belastingdienst, de mogelijkheid om een compromis te sluiten en vooral een mogelijkheid om te weten wat de Belastingdienst allemaal heeft; je hebt immers recht op inzage in de ‘op de zaak betrekking hebbende stukken’.

Voor wie is deze cursus met name interessant en wat maakt deze cursus bijzonder??

De cursus is met name interessant voor belastingadviseurs die af en toe procederen. Het is ook nuttig voor fiscaal advocaten, maar vooral gericht op belastingadviseurs die willen leren hoe ze beter kunnen omgaan met de strategische en tactische aspecten van een procedure. Veel adviseurs procederen te weinig om die kant van de procedure goed te kunnen voeren. Een veelgemaakte fout is dat we heel snel in de fiscale techniek induiken, maar de beschrijving van het feitencomplex en het meenemen van de rechter in wat is gebeurd wordt onderschat. Daar voorziet deze cursus in.

Voor fiscaal advocaten die meer gespecialiseerd zijn in het fiscale strafrecht dan in het materiële recht is de cursus ook nuttig.

Deze cursus onderscheidt zich door het diverse team van docenten, die elk procesvoering vanuit hun eigen perspectief belichten. Nick van den Hoek is fiscaal advocaat en beschikt over ruime ervaring met procederen en het ontwikkelen van processtrategieën. Nadia Djebali is raadsheer en biedt inzicht in wat vanuit het perspectief van de rechter van belang is tijdens een procedure. Igor Thijssen en Marjolein Borst werken bij de Belastingdienst. Beiden zijn voormalig belastingadviseurs en advocaten, en zijn betrokken bij de zwaardere procedures bij de Belastingdienst en zorgen voor de vaktechnische borging binnen de Belastingdienst.

Het laatste nieuws