PE-cursus Ontwikkelingen houdster- en doorstroomvennootschappen (inclusief ontwikkelingen ATAD 3)
Ontwikkelingen houdster- en doorstroomvennootschappen en substance in de Nederlandse rechtspraktijk in het kader van winst- en bronbelastingen
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor gewone leden van de NOB die zich in de dagelijkse praktijk bezighouden met grensoverschrijdende transacties. Aan deze cursus kunnen geen aspirant-leden deelnemen.
Docenten
Suniel Pancham (Pancham Legal) en Raymond Roumen (fiscalist bij de Belastingdienst).
Cursusdoel
De cursus is gericht op verbreding en verdieping van de vaktechnische kennis van de cursist in directe samenhang met de praktijk. Zoals gebruikelijk zullen de docenten met veel praktijkvoorbeelden werken. De cursus zal niet alleen aandacht besteden aan Nederlandse doorstroomvennootschappen maar ook aan buitenlandse doorstroomvennootschappen van Nederlandse multinationale ondernemingen.
Cursusinhoud
1. Inhoud en context
- Achtergrond regelgeving rondom doorstroomvennootschappen en substance
- Kort overzicht recente ontwikkelingen
2. Toepassing ontwikkelingen op Nederlandse vennootschappen
- Vennootschapsbelasting en bronheffingen
3. ATAD 3 en recente ontwikkelingen Unierecht
- Ontwikkelingen ATAD 3
- Recente EU rechtspraak, zoals Nordcurrent, en rechtspraak in Nederland, zoals de (lopende) Belgische en de Curaçao zaken.
4. Verhouding Nederlandse substance tot primair Unierecht en secundair Unierecht (met name rechtsmisbruik)
5. Verhouding internationaal recht (PPT) en Nederlandse regelingen
- Bespreking van de visie van de wetgever en de uitvoerder over de PPT in relatie tot de Nederlandse substance-vereisten/misbruiktoetsen
- Bespreking van PPT-zaken, zoals Lowy en Alta Energy (eerste buitenlandse “PPT zaken”)
Werkwijze
De docenten geven een korte inleiding waarin ze ingaan op de actualiteit. Daarbij worden de onderwerpen aan de hand van diverse casusposities belicht. Van de deelnemers wordt een actieve participatie verwacht.
Voorbereiding
Uit de evaluaties van eerder georganiseerde bijeenkomsten blijkt dat de deelnemers aan PE-bijeenkomsten behoefte hebben aan diepgang. Om ervoor te zorgen dat de inleiders snel de diepte in kunnen gaan, worden de docenten in de gelegenheid gesteld literatuur ter voorbereiding aan te bevelen. Als de docenten van deze mogelijkheid gebruik maken, ontvang je de lijst met aanbevolen literatuur en jurisprudentie per mail voor de bijeenkomst. Voor de goede orde: deelnemers zijn niet verplicht deze literatuur te bestuderen.
Werktijden: | 09.45 uur – 17.15 uur |
Kosten: | € 450,00 (excl. btw, incl. lunch) |
Deelnemers: | maximaal 24 personen |
Aantal PE-uren | 6 (vaktechnisch) |