De aanpassing van de fiscale behandeling van fgr, vbi en fbi is complex en luistert nauw

NOB-reactie internetconsultatie ‘Conceptvoorstel van wet aanpassing fgr vbi fbi’

Deze internetconsultatie omvat zowel aanpassingen aan het fonds voor gemene rekening (fgr), de vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi) als de fiscale beleggingsinstelling (fbi). Het voorstel beoogt wat betreft de vbi en het fgr aan te sluiten bij de Wft (Wet op het financieel toezicht) en deze in overeenstemming te brengen met het oorspronkelijke doel. Daarnaast wordt de aangekondigde vastgoedmaatregel voor de fbi-regime in de vennootschapsbelasting geïntroduceerd. 

In onze reactie op de internetconsultatie reageren we op een drietal punten in de reikwijdte van de definitie van het fgr en het overgangsrecht. Bij het voorgestelde vbi-regime adresseren we onder andere de gevolgen van statusverlies en de gevolgen bij een normaal belastingplichtig geworden rechtspersoon.  

Het fbi-regime heeft altijd primair tot doel om collectief beleggingen te faciliteren. Uit de toelichting op het voorstel begrijpt de NOB dat de concrete aanleiding van de vastgoedmaatregel is dat onder huidig recht in buitenlandse verhoudingen door verdragstoepassing een heffingslek kan ontstaan. De NOB vraagt om een toelichting waarom er in plaats van de voorgestelde vastgoedmaatregel niet voor een meer gerichte maatregel is gekozen zoals het aanpassen van de aandeelhouderseisen. De NOB stelt vraagtekens bij de proportionaliteit van de maatregel. We delen ook enkele observaties ten aanzien van de reikwijdte en de aanzienlijke (fiscale) complicaties van de maatregel, het flankerende beleid in de overdrachtsbelasting en staan stil bij de unierechtelijke aspecten van de aanpassing van het fbi-regime. 

Dit commentaar is tot stand gebracht door de Commissie Wetsvoorstellen, bestaande uit de NOB-leden Robert van der Jagt (voorzitter), Arco Bobeldijk, Matthijs Broekhuizen, Sebastiaan de Buck, Wiebe Dijkstra, Jeroen Elink Schuurman, Michael van Gijlswijk, Martijn Jonkers, Reinout Kok, Netty van Kreveld, Corina van Lindonk, Madeleine Merkx, Jan Nieuwenhuizen, Cor Overduin, Michel Ruijschop, Jeroen van Strien, Max Velthoven, Edwin Visser, Luc van der Voort, David van Wordragen, Pjotr Anthoni (secretaris wetgeving) en Ruben van der Wilt (secretaris wetsuitvoering) en de NOB-leden John Borsboom, Martijn Bottenberg, Wiebe Brink, Jeroen Bruggeman, Annemiek Van Dijk, Jennifer Evers, Marieke Kopinsky, Wouter van der Leij, Evert-Jan Spoelder, Dick Simonis en Bartjan Zoetmulder.

Gerelateerd