Terugblik NOB-Jaarcongres 2024

Op 14 mei 2024 vond het NOB-Jaarcongres plaats in het Beatrixtheater in Utrecht, met als thema “Ontdek de wereld van AI en de impact op het beroep van belastingadviseurs.” Bijna 1000 bezoekers woonden het evenement bij. Jort Kelder was de host, en Alexander Klöpping gaf een boeiende keynote speech over de toekomst van AI. Ook staatssecretaris Marnix van Rij was op het laatste moment toch nog in de gelegenheid te komen en gaf het congres extra allure.

Het congres bood een gevarieerd programma, waaronder een gesprek met oud-voorzitters Jan Simons en Wilbert Kannekens, en de nieuwe voorzitter Caroline van der Woude, die tijdens de algemene ledenvergadering voorafgaand aan het congres werd benoemd en haar eerste jaarrede hield. Er was ook een paneldiscussie met Robbert Hoyng, Marcel Jakobsen, Roderick Lucas en Frank Putman, die samen met Alexander Klöpping in gesprek gingen over wat AI voor de belastingadviespraktijk kan betekenen.

Debatfinale

Een vast onderdeel van het jaarcongres is de debatfinale waarin vier jonge leden, Amber Commandeur, Mats Dijkstra, Yosje Verwegen en Petra Vovk, streden om de titel ‘Beste debater 2023’. In de eerste voorronde discussieerden Yosje Verwegen en Mats Dijkstra over de stelling “Iedereen kan belastingadviseur worden door gebruik AI.” Amber Commandeur en Petra Vovk debatteerden vervolgens over de stelling “AI moet een centrale plaats krijgen in de opleiding van de belastingadviseur.”

Mats Dijkstra en Petra Vovk kwamen als winnaars uit de bus en gingen door naar de finale, waar ze debatteerden over de stelling “AI kan het werk van de belastinginspecteur op een objectievere en rechtvaardigere manier overnemen.” Petra Vovk won deze finale. Deze werd geleid door Dirk van Dorsselaer van het Nederlands Debat Instituut.

Felicitaties

Het congres stond ook in het teken van het 70-jarig jubileum van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Diverse stakeholders feliciteerden de NOB middels videoboodschappen, wat bijdroeg aan de feestelijke sfeer.

Er was volop gelegenheid voor de deelnemers om te netwerken. Na afloop kregen zij nog een speciaal, ter ere van het 70-jarig bestaan van de NOB, een door Fokke & Sukke ontworpen mok. Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag. Noteer alvast de datum voor volgend jaar: 12 mei 2025!

Het laatste nieuws