Vijf vragen aan Ahlam El Amraoui

Onlangs verwelkomde de NOB het 6000e lid, Ahlam El Amraoui. We stelden haar vijf vragen over haar studiekeuze en haar werk als belastingadviseur.

Welke studie heb je gekozen en waarom juist die studie?

Ik heb zowel mijn bachelor Fiscaal Recht als mijn master Fiscaal Recht afgerond en ben vorig jaar afgestudeerd. Momenteel rond ik ook mijn master Ondernemingsrecht af en ga ik beginnen aan mijn scriptie. Deze studie hoop ik dit jaar te voltooien. De reden waarom ik voor Fiscaal Recht heb gekozen, is omdat ik niet alleen juridische aspecten interessant vond, maar ook de economische kant, inclusief het rekenwerk. Daarom ben ik deze studie gaan doen, en ik heb er absoluut geen spijt van.

Wat trekt je het meest aan in het beroep van belastingadviseur?

Wat me het meest aantrekt in het beroep van belastingadviseur is de combinatie van het onderzoeken van zaken, het analyseren van casussen en vooral het contact dat je hebt met anderen. Dit contact omvat niet alleen je collega’s, maar ook toekomstige klanten. Deze combinatie maakt het beroep voor mij zeer aantrekkelijk.

Op welke afdelingen ben je werkzaam en wat houdt je werk in?

Ik werk bij EY in Eindhoven op de afdeling Business Tax Advisory, waar ik me voornamelijk bezighoud met vennootschapsbelastinggerelateerde kwesties. Mijn werk beslaat niet alleen Nederlandse ondernemingen, maar ook internationale, wat ik zelf een zeer boeiende combinatie vind. In het begin vond ik verschillende kanten interessant, maar mijn voorkeur ging met name uit naar de directe belastingen. Natuurlijk zou ik ook bij een andere Tax Service afdeling  kunnen werken, maar in combinatie met mijn studie Ondernemingsrecht lijkt Business Tax Advisory een logischere stap.

Je bent net begonnen aan de Beroepsopleiding Belastingadviseur van de NOB. Wat verwacht je daarvan?

Ik hoop met deze opleiding mijn kennis up-to-date te kunnen houden. Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden blijf ik natuurlijk leren, maar met de beroepsopleiding hoop ik het maximale uit mijn werk te halen. Daarnaast vind ik het van groot belang om andere aspirant-leden van verschillende kantoren te ontmoeten. Voor mij is netwerken ook een essentieel onderdeel van de beroepsopleiding, wat deze opleiding juist heel boeiend maakt.

Wat denk je dat er nodig is om het vak aantrekkelijk te houden voor jonge belastingadviseurs?

Naar mijn mening is een goede balans tussen diverse werkzaamheden en klantcontact juist hetgeen wat het vak aantrekkelijk maakt voor jonge belastingadviseurs. Gelukkig ervaar ik bij EY in Eindhoven dat deze balans aanwezig is. Het is dus van belang dat we actief betrokken worden bij het werk en de klanten. Dit maakt het vak uitdagend voor jonge belastingadviseurs.

Het laatste nieuws