Vijf vragen aan Britt Louer, winnares van de NOB/LOF scriptieprijs 2024
Britt Louer ontving op 27 september 2024 de scriptieprijs 2024 voor haar scriptie ‘Een meer leefvormneutraal schenk- en erfbelastingstelsel: Een onderzoek naar de invulling van het partnerbegrip, kindbegrip, tarieven en vrijstellingen in de Successiewet’. Vijf vragen aan haar over zichzelf, haar studie en het schrijven van deze scriptie.
Kun je wat meer over jezelf vertellen? En waarom heb je juist voor deze studie gekozen?
Ik ben Britt Louer, 24 jaar oud en woonachtig in Tilburg. Ik heb eerst een HBO-opleiding in Fiscaal Recht en Economie in Eindhoven gevolgd. Daarna heb ik een premaster gedaan en inmiddels mijn master Fiscaal Recht afgerond aan de Universiteit van Tilburg. Drie jaar geleden begon ik als werkstudent bij Van Oers en sinds mijn afstuderen in december vorig jaar werk ik er als junior belastingadviseur. Inmiddels ben ik aspirant-lid van de NOB en recent gestart met de Beroepsopleiding Belastingadviseurs.
Waarom ik voor deze studie heb gekozen? De combinatie van cijfers en recht trok me erg aan. Tijdens mijn eerste jaar op het HBO kreeg ik vakken als fiscaal recht, economie, accountancy en bedrijfseconomie. Ik merkte al snel dat accountancy te veel op cijfers gericht was, terwijl ik de juridische vakken juist interessant vond. Anderzijds miste ik bij Nederlands recht de rekenkundige aspecten. Fiscaal recht bleek voor mij de perfecte balans tussen beide werelden, en daarom heb ik uiteindelijk voor deze richting gekozen.
Kun je wat meer vertellen over je scriptie? Wat heb je onderzocht, wat was de grootste uitdaging waarmee je werd geconfronteerd tijdens het schrijven, en hoe heb je die overwonnen?
Mijn scriptie richtte zich op de invulling van het begrip ‘kind’, het partnerbegrip en de vrijstellingen en tarieven in de Successiewet. Ik heb hierbij veel aanbevelingen gedaan, voornamelijk gebaseerd op de resultaten van mijn enquêteonderzoek. Zo heb ik bijvoorbeeld een concept wettekst opgesteld om het partnerbegrip in de Successiewet uit te breiden, en een nieuw kindbegrip geïntroduceerd, aangezien dat momenteel nog ontbreekt in de wetgeving. Daarnaast lijkt het mij wenselijk om een uniform tarief in te voeren en de tarieven progressiever te maken. Gelet op de maatschappelijke ontwikkelingen lijkt de invoering van een uniform tarief echter nu nog te vroeg.
Een belangrijke vraag in mijn onderzoek was of, en zo ja welke, groepen op een bijzondere manier behandeld zouden moeten worden in de Successiewet. Uit mijn enquête bleek dat partners, kinderen en kleinkinderen een bijzondere behandeling verdienen, terwijl bijvoorbeeld ouders en neven en nichten dat niet doen. Dit heeft geleid tot een aantal concrete aanbevelingen in mijn scriptie.. Zo heb ik geadviseerd een generieke vrijstelling in te voeren, onafhankelijk van de relatie met de verkrijger. Voor kinderen, de partner en kleinkinderen adviseer ik echter wel een verhoogde vrijstelling. De verdere invulling van deze verhoogde vrijstellingen is terug te lezen in mijn scriptie.
De Hoge Raad heeft in september 2024 geoordeeld dat het begrip ‘kind’ juridisch moet worden uitgelegd. In mijn scriptie beveel ik de wetgever aan om het biologisch kind op te nemen onder het voorgestelde kindbegrip in de Successiewet. Dit maakt mijn scriptie actueel. De Hoge Raad heeft de wetgever namelijk de opdracht gegeven ten aanzien hiervan aanpassingen aan te brengen in de wet, omdat zich nu gevallen van discriminatie voor kunnen doen.
De grootste uitdaging tijdens het schrijven van mijn scriptie was het uitvoeren van het enquêteonderzoek. Je moet in korte tijd de enquête zo breed mogelijk verspreiden en zoveel mogelijk bruikbare antwoorden verzamelen. Ook moet je de vragen zo formuleren dat ze voor een leek begrijpelijk zijn. Mevrouw Gubbels en mevrouw Van Vijfeijken hebben me enorm geholpen bij het verspreiden van de enquête, en ook via LinkedIn hebben velen de enquête gedeeld. Dit resulteerde in maar liefst 831 ingevulde enquêtes, een aantal waar ik erg tevreden mee ben.
Daarnaast heb ik de vragen van de enquête eerst getest bij mensen in mijn omgeving die geen verstand hebben van fiscaliteit. Hierdoor kon ik controleren of de vragen duidelijk waren, en op basis daarvan heb ik de enquête geoptimaliseerd. Ondanks dat fiscaliteit een onderwerp is waar mensen doorgaans wel een mening over hebben, was het belangrijk om jargon te vermijden en alles zo helder mogelijk te formuleren.
Hoe heeft het schrijven van deze scriptie je perspectief op fiscaliteit veranderd of verdiept?
Het schrijven van deze scriptie heeft mijn perspectief op fiscaliteit zeker verdiept. Ik vond het bijzonder leuk om mijn onderzoek in een bredere maatschappelijke context te plaatsen. Het ging niet alleen om de technische aspecten van de materie, maar ook om de maatschappelijke relevantie. Naarmate ik me meer verdiepte in het onderwerp, vormde ik vanzelf een mening over de huidige wetgeving en mogelijke verbeteringen. Dit maakte het proces niet alleen leerzaam, maar ook verrijkend, omdat ik niet alleen mijn kennis uitbreidde, maar ook mijn eigen standpunten ontwikkelde.
Welke impact hoop je dat jouw scriptie zal hebben op de praktijk?
Nu mijn scriptie gepubliceerd wordt, hoop ik natuurlijk dat het als inspiratiebron kan dienen voor toekomstige wetswijzigingen. Het zou geweldig zijn als mijn onderzoek daaraan kan bijdragen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in estate planning, en ik hoop dat mijn scriptie me kan helpen om mijn carrière in die richting verder te ontwikkelen.
Wat zou je toekomstige studenten aanraden die aan een scriptie beginnen?
Mijn belangrijkste tip voor studenten die aan hun scriptie beginnen, is om een onderwerp te kiezen dat je echt interessant vindt. Dit maakt het hele proces van schrijven veel makkelijker en leuker. Daarnaast is het essentieel om een goede planning te maken. Zorg ervoor dat je de scriptie in een relatief korte tijd kunt afronden, zodat de actualiteit je niet inhaalt. Het kan namelijk erg frustrerend zijn als je je scriptie moet aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Een gedegen planning helpt om dat te voorkomen en zorgt ervoor dat je gefocust blijft tijdens het schrijven.
De scriptie is hieronder te downloaden