Vijf vragen aan Donatello Piras over het NOB-Jaarcongres 2023

Op 13 april organiseren we het NOB-Jaarcongres. Vijf vragen aan dagvoorzitter Donatello Piras waarom men het NOB-Jaarcongres niet mag missen.

Mogen we een korte introductie van jou? En wat is je connectie met de NOB?
Ik ben dagvoorzitter, BNR presentator en podcastmaker. Daarnaast ben ik als gastdocent verbonden aan diverse instellingen en beroepsorganisaties zoals de Universiteit Leiden en de NOB. De aspirant-leden van de NOB kennen me ongetwijfeld van de algemene introductie en de cursus Ethiek. Ik treed daar op als moderator, zorg ervoor dat alle sprekers tot zijn recht komen, alle deelnemers aan het woord komen en ik begeleid de debatten over de beroeps- en gedragsregels. Ik hoop dat ik een groot deel van hen tijdens het congres weer tegenkom.

Hoe ziet het NOB-Jaarcongres er dit jaar uit?
Het belooft weer een interessante middag te worden. Er komen twee centrale thema’s aan bod: de aanpak van knelpunten in wet- en regelgevingen en de veranderingen in het beroep van de belastingadviseur. Daarnaast zijn er de vaste onderdelen zoals de debatwedstrijd, de jaarrede en een (vooraf opgenomen) boodschap van de staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij. Als laatste zijn Rob Urgert en Joep van Deudekom aan de beurt. Daar heb ik vaker mee op het podium gestaan en ik verheug me ook op dit onderdeel. Zij sluiten het congres af op geheel eigen wijze.

Waarom mag je dit congres als NOB-lid niet missen?
Wetswijzigingen zoals Pillar II, rapportageverplichtingen door MDR, technologische ontwikkelingen en transparantie in de fiscale positie vragen om meer cijfermatig inzicht van de fiscalist. Ook de maatschappelijke impact van de belastingadvisering speelt een belangrijke rol. Wat betekent dat voor jou als belastingadviseur? Daar gaan we het over hebben. Een ander onderwerp wat we aansnijden is de rolverdeling van stakeholders in wetgeving en uitvoering. Welke ontwikkelingen zien we momenteel. Wat kunnen we daaruit leren?

In hoeverre verschilt dit jaarcongres van dat van afgelopen jaar?
De NOB heeft goed naar de opmerkingen gekeken die uit de enquête van vorig jaar naar voren kwamen. Het programma is ingekort en er is weer entertainment in het programma opgenomen. Verder bleek uit de enquête dat de bezoekers meer vaart en interactie in het programma wilden. Ik ga er natuurlijk alles aan doen om daar gehoor aan te geven en dus vraag ik af en toe de mening en bijdrage van de deelnemers

De NOB heeft overigens een mooi programma neergezet. Ik begrijp dat al ruim 550 leden zich ingeschreven hebben. Maar ik hoop natuurlijk dat dit er nog veel meer worden en kijk er in ieder geval naar uit om iedereen straks te kunnen begroeten.

Aspirant-leden zijn verplicht het NOB-Jaarcongres bij te wonen? Waarom is dat?
Aspirant-leden zijn inderdaad verplicht om één keer gedurende hun aspirant-lidmaatschap het congres bij te wonen. Zo kunnen ze op een andere manier kennis maken met de NOB als vereniging en ze te laten ervaren hoe leuk en interessant het congres is. Daarnaast is het een uitgelezen kans om te netwerken en elkaar informeel, tijdens de afsluitende borrel, te spreken.

Hoe is het congres bij te wonen?
Het jaarcongres is in het Beatrix Theater te Utrecht. Inschrijven kan, zoals gebruikelijk via je persoonlijke pagina of via Jaarcongres 2023 | NOB.

Tot de 13e april.

Het laatste nieuws