Zelfs m’n dochters gingen eens mee naar een zitting bij de Hoge Raad 

Als student fiscale economie zat Robert van der Jagt al veel in het buitenland. Niet zo raar dat hij zich specialiseerde in het internationale belastingrecht. Met vakgenoten moet er ook ruimte zijn om gewoon lol te maken. 

‘Mijn vader is bedrijfseconoom, mijn oudere broer ook. Op de middelbare school vond ik economie ook een leuk vak. Ik koos voor Nyenrode, maar werd afgewezen omdat ik voor de toelatingstest wiskunde zakte, hoewel dat op het vwo mijn sterke vak was. ‘Alles heeft zijn bedoeling in het leven,’ zei mijn vader altijd, ‘dus dat komt vast wel goed’. Net als hij ging ik bedrijfseconomie studeren in Rotterdam en koos voor de fiscaal-economische richting. Dat kwam ook doordat ik op een open dag professor Cnossen heel bevlogen over het vak hoorde praten. De colleges waren heel boeiend, het lag me goed. Ik ging stage lopen bij KPMG in New York en ontdekte daar het verschil tussen principle based en rule based wetgeving. Het tweede was vooral Amerikaans: regeltjes tot in details. Ik had veel meer op met principle based wetgeving, dat geeft meer ruimte voor interpretatie, zoeken naar de logica. 

1983-1989
Erasmus Universiteit Rotterdam, studie fiscale economie 

1990-heden
Belastingadviseur, KPMG Meijburg & Co 

2000-heden
Tax partner, KPMG Meijburg & Co 

2011
Lid stuurgroep Nederlandse Fiscale Leerstukken Taxonomie-project (NFLT) 

2016
Voorzitter Commissie Wetsvoorstellen NOB 

In mijn studententijd was ik drie jaar steward bij de KLM en reisleider voor een studentenreisorganisatie. Daar heb ik veel geleerd. In mijn eerste zomer had ik alle werelddelen al gezien. Het buitenland heeft me altijd getrokken; ik ben niet voor niks gespecialiseerd in het internationale belastingrecht. 

Nieuwe wetgeving en jurisprudentie volg ik op de voet. Binnen de NOB doe ik dit samen met vakgenoten – de “medestrijders” –. Niet alleen omdat dit noodzakelijk is voor mijn werk, ook uit pure interesse. Natuurlijk bespreken we fiscale zaken, maar er is gelukkig ook voldoende aandacht voor de dagelijkse dingen. Het fiscale is heel erg leuk, maar je moet daarnaast ook lol met elkaar hebben. Thuis kan ik mijn werk goed loslaten. Maar het zoeken naar oplossingen van ingewikkelde zaken kan, moet ik toegeven, me ook erg bezighouden. Zelfs mijn drie dochters, die niets met belastingrecht hebben, vinden het weleens interessant. Twee ervan gingen onlangs mee naar een zitting bij de Hoge Raad die was opengesteld voor studenten. Dat maakt me blij.’ 

Als kind wilde ik.. banketbakker worden   
Fiscale held prof. dr. Leo Stevens
Laatst gelezen De levens van Jan Six (Geert Mak) en Het bittere kruid (Marga Minco) – beide als luisterboek  
Droombaan: Inzetten voor liefdadigheidswerk 
Guilty pleasure Actiefilms met Jason Statham

Gerelateerd

Ik leef mijn droom 

Profiel