Kosten naheffing parkeerbelasting: toch straf of boete?

Schriftelijke opmerkingen bij de prejudiciële vraag van Rechtbank Oost-Brabant, zittingsplaats ‘s-Hertogenbosch, nr. SHE 22/1320, ECLI:NL:RBOBR:2023:5711

De kosten van een naheffing parkeerbelasting werden in het verleden niet aangemerkt als een straf of boete (hierna: ‘criminal charge’) zoals bedoeld in artikel 6 EVRM. Door tijdsverloop en de veranderde maatschappelijke context heeft de rechtbank voldoende aanleiding gezien om de vraag of de naheffingskosten als ‘criminal charge’ kwalificeren opnieuw aan de Hoge Raad voor te leggen. De Hoge raad heeft deze prejudiciële vraag opengesteld voor schriftelijke opmerkingen.

In deze reactie gaan we in op de voorgelegde vraag. Dat de naheffingsaanslag voor het niet betalen van parkeerbelasting is geregeld in het gemeentelijke belastingrecht is voor de NOB niet doorslaggevend bij de beoordeling of de maatregel het karakter van strafvervolging heeft.

De Rechtbank geeft een aantal argumenten waarom de aard van de overtreding als ‘criminal’ zoals bedoeld in artikel 6 EVRM kan worden aangemerkt. De NOB kan zich hierin vinden.

De schriftelijke opmerkingen van de NOB zijn in de bijlage na te lezen.

Deze reactie is tot stand gebracht door de Commissie Wetsvoorstellen, bestaande uit de NOB-leden Robert van der Jagt (voorzitter), Arco Bobeldijk, Matthijs Broekhuizen, Sebastiaan de Buck, Wiebe Dijkstra, Jeroen Elink Schuurman, Gerbrand Hidding, Martijn Jonkers, Ben Kiekebeld, Reinout Kok, Corina van Lindonk, Shanna van den Maagdenberg, Madeleine Merkx, Jan Nieuwenhuizen, Cor Overduin, Michel Ruijschop, Jeroen van Strien, Max Velthoven, Edwin Visser, Luc van der Voort, David van Wordragen, Susan Adriaans (secretaris wetgeving), Pjotr Anthoni (secretaris wetgeving) en Ruben van der Wilt (secretaris wetsuitvoering) en de sectie Formeel Belastingrecht bestaande uit de NOB-leden Anneke Haasnoot–Smulders (voorzitter), Reinout de Boer, Beatrix den Boer-Drinkenburg, Roxana Bos–Schepers, Nancy ten Broek, Tjebbe Gerverdinck, Eddo Hageman, Ludwijn Jaeger, Marion Kors, Wendy Nent, Rosery Niessen, Chantal Presilli, Ronald van Scharrenburg, Léon Wijsman, Dick Barmentlo, Frank Herreveld, Kevin Dubbeld, Niels Meloen en Paul ’t Hart (secretaris).

Gerelateerd