Magazine kennisbank

Zoek snel en makkelijk in alle artikelen van ons online magazine Orde

Filters

Sla filters over

Zoeken

Editie

Rubriek

Jaargang

Filters:

Seniorenkennis en junioren-tech op de tandem

Legal tech en de internationalisering van belastingregels gaan de belastingpraktijk behoorlijk veranderen. Willen belastingadviseurs relevant blijven, dan zullen ze daarin moeten meegaan, zegt Nikola Djankov, voorzitter van de Jonge Orde van Belastingadviseurs (JOB).
Thema interview

Vrijheid geven

Marieke Bakker en Marja de Best, partners bij Loyens & Loeff, hadden nooit op deze positie gezeten als “leermeester” Wout van Dalen hen niet onder zijn vleugels had genomen. Gedrieën blikken ze terug.  ‘Ik wil hier wel werken’, zei ik als stagiair in 1993 tegen Wout die destijds vennoot was…
Leermeesters

Dubbel werk door nieuwe accountingregel

Het vak tax accounting evolueert in rap tempo. Veranderende boekhoudregels hebben invloed op jaarrekeningen en de fiscale verantwoording. Daar komt Pijler 2 van de OECD nog eens bovenop. Dat vereist meer samenwerking tussen fiscalisten, registeraccountants en tax accountants.
Verdieping

Wantrouwen in legal tech moet tot het verleden behoren

Veel belastingadvieskantoren voelen nog wantrouwen in legal tech. Omdat onduidelijk is hoe software werkt, zijn fiscalisten bang het stuur uit handen te geven aan een computer. Niet nodig, zegt Roderick Lucas. Begin met experimenteren, dan merk je vanzelf de voordelen.
Verdieping

Het beste van twee werelden

“De vliegende fiscalist van Zwolle en Deloitte”, zo werd Xavier Mous (28) wel genoemd. Hij werkte de afgelopen jaren tien uur in de week als tax analyst bij Deloitte. De rest van de week was hij fulltime professioneel keeper bij onder andere PEC Zwolle en later SC Heerenveen. ‘Ik weet niet of ik het iedereen kan aanraden, maar mij past die combinatie heel goed.’
Tweede leven

Ik leef mijn droom

Hij is een absolute workaholic, zo geeft hij zelf toe. Maar hij zou het niet anders willen. De in Napels geboren prof. dr. Pasquale Pistone (54) leeft voor zijn vak van internationaal belastingrecht.
Profiel

Energie halen uit een gewonnen zaak

Fiscalist en loonheffingenspecialist Léone Bource voelde direct al aan: de beschikking van de belastinginspecteur dat vier dga’s verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen, kán gewoon niet kloppen. Dat gevoel bleek terecht: zowel bij de rechtbank als het gerechtshof kreeg ze gelijk.
De zaak van

Een fiscaal antwoord binnen 48 uur

Belastingadviseurs van Baker Tilly kunnen fiscale kwesties voorleggen aan het Bureau Vaktechniek. Directeur Philippe Albert streeft ernaar om binnen 48 uur te antwoorden. De meeste vragen en antwoorden worden toegevoegd aan de fiscale encyclopedie NDFR, zodat alle collega’s daar baat bij hebben.
Bedrijfsvoering

De fiscale praktijk als kompas voor informatievoorziening

Er komen steeds meer fiscale specialismen en subspecialismen bij. Dat leidt tot steeds meer kennis en informatie, en dat moet worden geselecteerd en geduid, zegt Michael van Gijlswijk, partner bij Meijburg & Co en hoofd van het Tax Knowledge Center. ‘Dat is allemaal mensenwerk, AI kan nog niet veel ondersteuning bieden.’
Bedrijfsvoering

Op zoek naar DAC6-transacties, elke maand

Jarenlang veranderde het werk in het fiscale domein niet wezenlijk. Nu staan we aan de vooravond van een transitie naar kunstmatige intelligentie. Moeten we dat blindelings omarmen? Bernd Veldman – sprekend op persoonlijke titel – zet daar kritische vraagtekens bij. Hij is registeraccountant bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst en als methodoloog werkzaam bij Nyenrode.
Verdieping