Magazine kennisbank

Zoek snel en makkelijk in alle artikelen van ons online magazine Orde

Filters

Sla filters over

Zoeken

Editie

Rubriek

Jaargang

Filters:

Fascinatie voor de liefdeskus

Werner Gelderblom is belastingadviseur bij KPMG Meijburg. In zijn “tweede leven” doet hij onderzoek naar de poëzie van de in het Latijn dichtende Nederlander Janus Secundus (1511-1536).
Tweede leven

Ik laat me leiden door nieuwsgierigheid

Het toeval bracht hem in dit vakgebied. Maar zijn nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat oud-raadsheer bij de Hoge Raad Theo Groeneveld (75) geen ander vak had willen uitoefenen.
Profiel

Champagne na gewonnen zaak over afscheidsbonussen

Na jarenlang gesteggel oordeelde de Hoge Raad vlak voor Kerstmis dat afscheidsbonussen geen verkoopkosten deelneming zijn, en dus aftrekbaar. Fiscalist Peter Overgaauw was de drijvende kracht achter deze procedure.
De zaak van

Wie procedeert om een koe legt er een op toe

Oftewel: procederen kost meer dan het oplevert. Wie bij een conflict naar de rechter stapt, loopt aanzienlijke kans om arm en ongelukkig uit de strijd te komen, na jaren van onzekerheid.
Column

De wereld voor fiscalisten is uitdagender geworden

Charlotte Persoon ruilde haar functie als Head of Tax Benelux bij Bayer in voor jurist beroepszaken bij de NOB en secretaris van de Commissie Beroepszaken (CBZ). In februari 2024 ging ze van start. Wat maakte dat ze deze stap zette? En hoe ziet ze haar nieuwe rol voor zich?
Beroepszaken

Laveren tussen overheids- en zelfregulering

Belastingadviseurs en accountants moeten zich houden aan een groot aantal regels. Bij de een is sprake van vooral zelfregulering, bij de ander zijn de beroepsbeoefenaren ook onderhevig aan een omvangrijk wettelijk kader. Alexandra Piksen (NOB) en Liane Vlaskamp (NBA) leggen uit hoe de beroepsgroepen worden “gereguleerd”.
Special report

Procederen bij Hoge Raad is geen knip- en plakwerk

Wie procedeert bij de Hoge Raad, moet bijna een Cruijffiaanse instelling hebben. Dat lukt niet altijd, zegt advocaat-generaal Robert Jan Koopman: cassatieberoepen zijn van wisselende kwaliteit. Wat NOB-leden inbrengen is doorgaans wel aan de maat.
Verdieping

Fiscale procedures verharden

Als het even kan, proberen fiscalisten gerechtelijke procedures te voorkomen. Maar als een vergelijk tussen klant en Belastingdienst er niet in zit, zijn ze klaar voor een gang naar de rechter. Het gaat wel steeds minder alleen over de materiële inhoud.
Verdieping

Meer financiële autonomie door pro bono fiscale rechtshulp

Pro bono fiscale rechtshulp is in Nederland maar matig georganiseerd. De Stichting SOFiR probeert daar verandering in te brengen en heeft al de eerste successen geboekt.
Verdieping