Studenten en scholieren

Het is een NOB-belang dat er in Nederland ook op termijn voldoende universitair opgeleide belastingadviseurs werkzaam zijn. Om over actuele informatie te beschikken laat de NOB daarom SEO Economisch Onderzoek (Universiteit van Amsterdam) regelmatig een analyse maken van de arbeidsmarktpositie van jonge fiscalisten. Uit het SEO-rapport van juni 2018 blijkt dat zowel het aanbod van jonge fiscalisten als de vraag vanuit de belastingadvieskantoren toeneemt. Met name academisch geschoolde fiscalisten zijn gewild bij de kantoren. Kantoren verwachten ook het komend jaar meer academisch geschoolde belastingadviseurs nodig te hebben, alsmede hoger opgeleiden die niet als belastingadviseur werkzaam zijn in de fiscale praktijk. De laatste instroom betreft vooral de specialismen Transfer Pricing en Tax Technology. Startende fiscalisten hebben een sterke arbeidsmarktpositie. Vooral wo-fiscalisten hebben verhoudingsgewijs vaak een vast contract en een relatief hoog salaris.
PDF-pictogram Download Download rapport arbeidsmarkt jonge fiscalisten 2018 (561.06 KB)

Op een aantal manieren probeert de NOB het beroep belastingadviseur in positieve zin onder de aandacht van studenten en scholieren te brengen.

  • Regelmatig wordt – vaak in samenwerking met de Belastingdienst – op universiteiten voorlichting gegeven over de beroepsmogelijkheden die een fiscale studie biedt.
  • Er is een NOB-special voor studenten beschikbaar:
    Studentenspecial Taxheroes
  • Regelmatig vertellen NOB-leden met enkele jaren praktijkervaring op hun oude middelbare school in een lesuur economie of maatschappijleer waarom ze de keuze voor een fiscale studie maakten en wat het werk van belastingadviseur inhoudt.