Vijf vragen aan Evita Draisma

Om de studie Fiscaal Recht onder de aandacht te brengen, organiseren de Belastingdienst en de NOB in samenwerking met verschillende universiteiten voorlichtingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen studenten een helder beeld van de inhoud van de studie en de carrièremogelijkheden die Fiscaal Recht biedt. Evita Draisma is een van de sprekers. Zij nam onlangs deel aan de voorlichting aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Evita, kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Evita Draisma. Ik werk sinds anderhalf jaar als belastingadviseur bij Loyens & Loeff in Amsterdam, op de afdeling International Tax. In mijn dagelijkse werk adviseer ik met name Amerikaanse multinationals over grensoverschrijdende fiscale vraagstukken.

Voordat ik aan mijn carrière begon, woonde ik in Groningen, waar ik zowel de bachelor als de master Fiscaal Recht heb afgerond. Tijdens mijn studie liep ik verschillende stages en werkstudentschappen, welke voor mij bevestigden dat ik me wilde specialiseren in het internationale belastingrecht. Daarom ben ik na mijn afstuderen naar Amsterdam verhuisd.

Momenteel volg ik ook de Beroepsopleiding Belastingadviseurs bij de SOB. Bij Loyens & Loeff volgen aspirant-leden daar het vaardighedentraject. Dat is erg leuk om te doen: we zitten dan twee dagen op een externe locatie, samen met adviseurs van andere kantoren. Zo leer je niet alleen nieuwe vaardigheden, maar ook andere mensen uit het vak kennen en hoor je hoe het werk er bij andere kantoren aan toe gaat. Die uitwisseling van ervaringen is naar mijn mening van grote meerwaarde.

Je hebt onlangs een bijdrage geleverd aan een Studentenvoorlichting op de Universiteit Nijmegen. Kun je daar iets meer over vertellen? Hoe kijk je terug op deze bijeenkomst?

Onlangs was ik inderdaad aanwezig bij een voorlichtingsbijeenkomst op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de NOB, in samenwerking met de Belastingdienst en de universiteit. Het doel was om studenten te informeren en enthousiasmeren voor de masteropleiding Fiscaal Recht.

Het programma begon met een korte voorstelronde, gevolgd door een presentatie van professor Harm van Dongen over de inhoud en opbouw van het masterprogramma aan de Radboud Universiteit. Daarna vertelden Luc Peerdeman, van de Belastingdienst, en ik over ons werk in de praktijk – hij vanuit de Belastingdienst, ik vanuit de belastingadviespraktijk.  

Hoewel het aantal aanwezige studenten niet heel groot was, vond ik het een waardevolle  bijeenkomst. Het publiek bestond vooral uit studenten die nog twijfelen over hun studiekeuze. Juist voor hen is zo’n voorlichting erg waardevol. Ik vond het zelf ook een interessante bijeenkomst: de studenten deden actief en enthousiast mee aan de discussies.

Op 13 mei vond de voorlichting aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam plaats en op 21 mei was Maastricht aan de beurt. Op 5 juni vindt de laatste voorlichting aan de Universiteit Leiden plaats. Mijn advies voor studenten die twijfelen over een studie Fiscaal Recht? Ga vooral naar zo’n voorlichtingsbijeenkomst. Je krijgt een helder beeld van de opleiding én van de praktijk waarin je later kunt terechtkomen.

Waarom heb jij voor Fiscaal Recht gekozen?

Het eerste jaar van de rechtenstudie in Groningen is breed en oriënterend. Daarna kiezen studenten één van de zes afstudeerrichtingen, waaronder Fiscaal Recht. Tijdens dat eerste jaar werd een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over de verschillende afstudeerrichtingen. Wat mij direct aansprak aan Fiscaal Recht was het dynamische karakter van het rechtsgebied: je moet voortdurend op de hoogte blijven van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast heeft het een duidelijk politieke component, omdat belastingheffing een belangrijk beleidsinstrument is. Omdat ik naast rechten, ook econometrie studeerde, sprak ook het cijfermatige aspect me extra aan.

Gelukkig ben ik nog steeds erg blij met mijn keuze voor Fiscaal Recht. De studie heeft me een sterke inhoudelijke en analytische basis gegeven, en biedt goede baankansen en diverse carrièremogelijkheden.

Waarom heb je gekozen voor het beroep van belastingadviseur?

Ik heb bewust gekozen voor een carrière als belastingadviseur bij een gerenommeerd kantoor, omdat je daar op hoog niveau wordt uitgedaagd en in korte tijd ontzettend veel leert – zowel inhoudelijk als professioneel. Voor mij was het daarnaast belangrijk om in een internationale praktijk te werken, omdat dat het beste aansloot bij mijn interesses en ambities.

Gelukkig ben ik nog steeds erg blij met mijn keuze voor Fiscaal Recht. De studie heeft me een sterke inhoudelijke en analytische basis gegeven, en biedt goede baankansen en diverse carrièremogelijkheden

Als belastingadviseur volg je bovendien de beroepsopleiding van de SOB, wat je een sterke basis geeft. Met die opleiding en praktijkervaring kun je later alle kanten op: of je nu wilt doorgroeien bij een advieskantoor, of de overstap wilt maken naar de Belastingdienst, het ministerie van Financiën, de rechterlijke macht of het bedrijfsleven. Andersom is een overstap naar de adviespraktijk in mijn optiek minder gemakkelijk en vanzelfsprekend. Daarom zou ik studenten die twijfelen ook aanraden om hun loopbaan te beginnen in de adviespraktijk.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Voorlopig ligt mijn ambitie vooral bij het opdoen van kennis en ervaring binnen het adviesvak. Op de lange termijn lijkt het me fantastisch om plaatsvervangend rechter te worden in belastingzaken. Die rol biedt de mogelijkheid om het werk als adviseur in de praktijk te combineren met het leveren van een bijdrage aan de rechtsbescherming en -ontwikkeling. Het lijkt me dat beide functies elkaar kunnen versterken: praktijkervaring verrijkt de rechterlijke oordeelsvorming, terwijl de rol van rechter inzichten oplevert die je als adviseur verder scherpen.

Het laatste nieuws